Wijchen3
ARNHEM

Het centrum van Wijchen ondergaat een metamorfose. Met de herinrichting van het winkel-gebied is de eerste fase eind 2010 afgerond. De tweede fase volgt met de ontwikkeling van de oostflank o.a. het nieuwe gemeentehuis en appartementen. De bekroning van het nieuwe winkelgebied vormt een kunstwerk dat verband houdt met ‘verleden, heden en toekomst van Wijchen’. Aansluitend op het project ‘gedichten in het centrum’ is uitgegaan van een kunstwerk waarin beeld en taal met elkaar versmelten.
Beeldend kunstenaar Marcel Smink en dichter Hanz Mirck zijn gevraagd om samen dit kunstwerk te ontwikkelen. Uit deze samenwerking is het ‘werpvers’ voortgekomen, een geheel nieuwe dichtvorm die voor deze gelegenheid als titel ‘Wieg es Wijchen’ heeft meegekregen. Het is een talig orakel: zes dobbelstenen staan ieder voor een letter uit de plaatsnaam en geven als beginletter steeds uitzicht op zes woorden. Woorden die ofwel uit de plaatselijke taal komen, of juist uit de wereld, begrippen die verwijzen naar de geschiedenis of de toekomst van Wijchen, regionale begrippen of juist verten. Woorden als woarte, world, waal, wens, wieg en wiek op de W-dobbelsteen verwijzen o.a. naar het dialect, de grote en kleine omgeving, dromen, de geboortegrond en de molen. Wie een worp doet en de woorden in de volgorde van W-ij-c-h-e-n legt heeft een instant-vers gevormd, dat gaat over Wijchen’s verte: over hier en nu, daar en toen, ver weg en in de toekomst. Zoals een kleine plaats een groots uitzicht kan hebben, levert dit zesdelige kleinood een universum, een uitdijend uitzicht van taal op: 6 tot de 6e macht levert 46.656 verschillende dicht-regels.
Dit bijzondere werpvers willen we in omloop brengen bijvoorbeeld als gadget bij een gezammelijke winkelactie, als relatiegeschenk of als souvenier. Zodat het gaat leven onder de bevolking en het orakel zijn interactieve werking krijgt, want zonder werper is er geen zin. Op drie plaatsen in het winkelgebied willen we op verschillende wijze een grotere variant van dit werp-vers plaatsen. De dobbelstenen worden hiervoor ieder vergroot tot 60x60x60cm. Op het driehoekige pleintje Herenstraat en Burchtstraat verschijnen ze als stapeling, door de Burchtstraat heen liggen ze verstrooid en in het Sterrebos liggen ze geworpen. Tezamen vormen ze een uniek en een eigentijds taalmonument voor Wijchen.

Marcel Smink

linknaarportfolio

Werpvers
2012

opdrachtgever
gemeente Wijchen

locatie
centrum Wijchen

materiaal
marmer

lxbxh
60 x 60 x 360cm.